2017. szeptember 21., csütörtök

A csenddel térek vissza

Sok éve nem írtam már ezen a fórumon. Annak idején azért indítottam ezt a blogot, hogy meséljek nektek kirándulásaimról, szép helyeket mutassak, valaki biztosan kedvet kap, hogy túrázzon, utazzon.
Én azóta is sok szép helyen jártam, csak máshol osztottam meg a képeket.Most úgy határoztam, folytatom a blog írást, mert itt több információt, élményt tudok veletek megosztani.Szeptember második hétvégéjén olyan szép helyeken jártam, hogy azt gondoltam, tökéletes alkalom a visszatérésre.

A Martonyi kolostorrom




Magyarország területén egyedülálló műemléknek számít a Martonyi kolostorrom. Ez a létesítmény - építészeti szempontból - a legjobb állapotban fennmaradt emléke az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek.



A község névtáblájától 4 km-re álló építmény csodálatos környezetben közelíthető meg. Kiváló gyalogtúra azoknak, akik kedvelik a természetet.



A Pálos rendet Özséb (esztergomi kanonokból lett remete) alapította 1250 körül. Aquinói Szent Tamás segítségével Rómában próbálta elnyerni a pápa jóváhagyását 1263-ban, de erre csak 46 évvel később (1309) került sor Gentilis bíboros látogatását követően.




A fehér kámzsás remetebarátok rendjének 1327ben már több mint 50 kolostora volt. A XIV. század második felében pedig már külföldön is elterjedt volt vallásfilozófiájuk. (1340: Németország, 1384: Lengyelország, későbbi Ausztria, Dalmácia, Franciaország.) A XVI. Század elején már szinte minden országban fellelhető volt, viszont az 1600-as évek körül a török dúlás vetett véget a rend virágkorának. A törökök elleni küzdelem végére Magyarországon mindössze 6 kolostor maradt fenn. 1786-ban II. József bezáratta a kolostorokat, így felszámolta a rendet is.


A Martonyi Háromhegyi Pálos kolostort 1341-ben szalonnai nemesek (Tekes család) alapították, majd 1399-től a Szalonnai család birtokába került a létesítmény. A templomot a Boldogságos Szűz tiszteletére építették.

 

1550-es évek környékén vált lakhatatlanná, a törökdúlás idején. A kolostor történetéről kevés információ maradt fent.



1998-ban megkezdődött a templomhajó és a szentély nagyobb részének, valamint az épület külső oldalának feltárása.Az ásatások során közel 400 darab faragott kőmaradvány került felszínre, melyek egy része a későbbi rekonstrukciók során visszakerült a megerősített falba. Mára már eltávolították a templomhajóban felgyülemlett földhordalékot, lehatárolták a padlószintet és tetőt emeltek az épület hajószerkezete felé.









1996 decemberében az objektum az Aggteleki Nemzeti Park tulajdonába került. A templom belsejében két 140 éves bükkfa állt, viszont a még viszonylag jó állapotban lévő oromfalak védelme érdekében kivágásukra került sor.





 
 A szentély 3 oltárát János egri segédpüspök szentelte fel 1411-ben.





 A forrás, ahonnan a szerzetesek is hordták a vizet.




A kolostort övező erdőben olyan mély a csend, hogy szinte nem is hiszed el.Fülelsz, mikor hallasz valami zajt.De nem, minden csendes és iszonyú nyugodt.Csak ülsz és nem akarsz elmenni.





A műemlék a Szalonnai-hegységben sűrű erdőjében található. Bódvarákó, Perkupa, illetve Martonyi felől szintén megközelíthető a kék és a zöld jelzésű túraútvonalakon.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az írást, nem is tudtam a létezéséről, pedig a Pálosok rendje ismeretes előttem :) remélem most már folytatod !

    VálaszTörlés
  2. Remek, es egyben informativ iras kedves Doktorneni!!

    VálaszTörlés