2011. október 21., péntek

Papi, piros bogyót nem szabad!

Piros ribizli- természetesen ehető





Pár évvel ezelőtt, mikor Édesapám ribizlivel kínálta unokaöcsémet, az felháborodottan kérdezte:
 -Papi, Te nem tudod, hogy piros bogyót nem szabad enni?  Ezt bizony az óvodában tanították nekik, nagyon helyesen.











Ez a történet jutott eszembe az őszi erdőt járva. Sok-sok piros termésű növény van, amelyekből néhány kertünkben is megtalálható és nagyon mérgező.


 Mire vigyázzunk? Mitől óvjuk a gyerekeket?




Gyöngyvirág



Szinte minden kertben megtalálható a gyöngyvirág. A többség a gyöngyvirág hallatán az apró fehér virágú, illatos növényre asszociál, azonban őszre élénkpiros, bogyós termése érik, mely rendkívül mérgező, a növény többi részével együtt. Fogyasztást követően eleinte csillapíthatatlan hányás, hasmenés jelentkezik, hasi görcsök kíséretében. A pulzusszám lassul, majd hirtelen felgyorsul, a vérnyomás csökken, végül szívmegállás lép fel.













Tiszafa


A kertben élő örökzöld növény, a közönséges tiszafa, régebben a gyilkosok és öngyilkosok kedvelt eszközének számított. Rendkívül mérgező hatással bír, augusztus-szeptemberi hónapokban jelennek meg az élénkpiros bogyóhoz hasonlító magköpeny, mely édes ízű és az egyetlen NEM mérgező része a növénynek. A magja, levele viszont még elszáradt formában is erősen mérgező, támolygást, izomremegést, görcsöket, nehézlégzést és szívelégtelenséget okoz. A folyamat nagyon gyorsan zajlik, az azonnali hánytatás életmentő lehet az orvosi segítség érkezése előtt.







Babérmeggy





Népszerű örökzöld növény a babérmeggy. Hosszúkás termése, sötétvörös bogyó, mely a meggyre emlékeztet. A levele és bogyója is erősen mérgező cián tartalma miatt, ezért nagyon figyeljük, hogy gyermekek távol maradjanak tőle.






Csíkos kecskerágó


A csíkos kecskerágó levelei hosszúkás elliptikusak vagy lándzsásak, 3-8 cm hosszúak, ékvállúak, hegyes csúcsúak, finoman, csipkésen fűrészes szélűek, mindkét oldaluk kopasz, de a fonák erei érdes-pelyhesek lehetnek. Levelei ősszel ibolyás-pirosra színeződnek. Virágzata 3-8 virágú álernyő, a virágok 4 tagúak, a szirmok hosszúkás tojásdadok, zöldessárgák. Termése 10-12 mm átmérőjű, éretten világospiros, tompán négyélű tok.
Magjai mérgezőek.Több órával elfogyasztásuk után heves gyomor és bélpanaszok, láz, keringési panaszok,görcsök és bénulások léphetnek fel.
Halálos mérgezést is leírtak.


Kontyvirág



A kontyvirág levelei tavasszal jelennek meg, nyár felé elhervadnak. Termése, amely június-augusztusban érik, a torzsa gerincén sűrűn álló, majdnem 1 cm átmérőjű, élénk skarlátpiros színű, szögletes vagy majdnem kerek, kevés magvú bogyó. Magvai gömbölydedek, 4-5 mm átmérőjűek.
A bogyókat elfogyasztva a szájban, torokban égető érzést, duzzanatot okoz.
Hasmenés, émelygés is jelentkezhet.












Borbolya

                                                                       

A közönséges borbolya nem mérgező, ám néhány többi fajtája igen, ezért érdemes óvatosnak lenni.
A mérgező fajok bogyója nagyobb mennyiségben kábultságot, emésztőszervi és veseirritációt okozhat.









Az ördögcérna gyakran ültetett kerti sövény, nagyon ellenálló, gyakorlatilag kiirthatatlan. Apró lila virágaiból, 1-2 cm nagyságú piros bogyók sokasága fejlődik ki. A növény minden része atropint tartalmaz, hőhullámokat, nyelési nehézséget, szomjúságérzést, szédülés, kipirosodott, meleg bőrt, heves szívdobogásérzést, vizelet- és székletürítési zavarokat, nyugtalanságot, tudatzavart okoz. Jellegzetes mozgásformák is jelentkezhetnek, mely hasonlít a tollfosztás vagy sziromszedés mozdulataira.




Piros csucsor



Az ebszőlő (keserédes csucsor) rétek, szántóföldek szélén élő piros bogyós kúszónövény, kirándulás alkalmával találkozhatunk vele. Főleg a zöld részei és az éretlen bogyói mérgezőek, atropin tartalma miatt. Mérgezés tünetei: hőhullámok, nyelési nehézség, szomjúságérzés, szédülés, kipirosodott, meleg bőr, heves szívdobogásérzés, vizelet- és székletürítési zavarok, nyugtalanság, tudatzavar.






Kerti madárbirs



A kerti madárbirs talajon elfekvő, maximun 40-50 centiméter magas cserje. Tavasszal nyíló fehér-rózsaszin virágaiból, ősszel temérdek apró piros termés lesz.
A termés ciánt tartalmaz, szerencsére csak kisebb mennyiségben, így csak több bogyó elfogyasztása okozhat mérgezést.








Mérgező növény miatti mérgezés gyanúja esetén a tünetek az elfogyasztott fajtától függően különböznek. A beteget haladéktalanul kórházba kell szállítani, ha a következő tüneteket észleljük: verejtékezés, nyál-és orrfolyás, hányás, hasmenés, hasi görcsök, izomgörcsök, esetleg hallucinációk, nyugtalanság, vérnyomásesés, ájulás.A kórházba vagy az orvoshoz lehetőleg vigyétek magatokkal a "gyanúsított" bogyókat is.



                       

    Vigyázzatok a gyerekekre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése