2013. május 9., csütörtök

Délvidéki barangolások




Idén tavasszal teljesült egy régi álmom és olyan déltengeri tájra utazhattam, ahol nagyon sokféle, szépséges és számomra ismeretlen virágot, növényt láthattam és fényképezhettem. Ezeket a virágokat és növényeket szeretném bemutatni nektek.



Kristályvirág - félék







A név a nemzetség nevéből származik, a görög szó delos, látható, és a sperma, mag, utalva a magtokra, melyeknek nincs kiterjedő hártyája.
Délkelet- és Kelet-Afrika lakói, közel 100 fajuk ismert.






Hottentotta füge
                     ( Carpobrotus edulis)

 


Dél- Afrikában őshonos  növény a kristályvirágfélék családjába tartozik. 
Nevét a Dél-Afrikában élő törzsről, a hottentottákról kapta.

Hottentotta (dadogók). Igy nevezték el a hollandiaiak az afrikai őslakókat a Jóreménység-fokánál, a nyelvökben levő csettenő hangok miatt...(Pallasz Nagylexikon)






 


Eredeti görög neve ehető gyümölcsöt jelent, valóban, apró, füge alakú termései savanykás-édes , időnkét sós ízűek. Főleg állatok fogyasztják.








Igénytelen, gyorsan növekedő faj, melyet számos esetben talajtakaró növényként telepítettek be Európába. 
Napjainkra Franciaország, az Ibériai félsziget vagy Dél Anglia atlanti partvidékein, de a Földközi-tenger környékén is a hatalmas  Carpobrotus régiók alakultak ki. A sziklákat szinte teljesen benövő, és a homokdűnéken is sebesen terjeszkedő növények sok helyen hatalmas területen uralják a tengerpartokat.







Élénkzöld pozsgás levelei keresztmetszetben háromszög alakúak, a kúszó hajtástengely a szárcsomóknál  legyökerezik így a növény vegetativ módon is gyorsan szaporodik.










Európai jelenléte azoknak a behurcolt egyedeknek köszönhető, amelyek kiszorították a parti zónából a kevésbé agresszív őshonos fajokat, és így tudtak gyorsan elterjedni. A jövevénnyel együtt nem érkeztek meg azok a természetes partnerek pl. teknősök és más állatok, amelyek növekedését eredeti élőhelyén kordában tartják. Emellett szerencsétlen véletlen, hogy a part menti jégvirágmezők egy másik jövevény, az Európába még a mi honfoglalásunk előtt Dél-Ázsiából behurcolt házi patkány kedvelt élőhelyei lettek. A hottentotta füge termések a patkány kedvenc csemegéi és a nagy területeken kóborló rágcsálók ürülékükkel tovább terjesztik a magokat. Az ürülékben a magok jobban csíráznak és gyorsabban fejlődnek, mint a puszta sós talajokon, melyeket  később majd kúszó indáikkal borítanak be.












Több helyen gyógynövényként ismerik, elsősorban a termés présnedvét használják különböző célokra  fertőtlenítő, antiszeptikus hatása miatt.












Bíborvörös Délvirág   (Delosperma Cooperi)






A mi éghajlatunkon télálló fajok Afrika leg délibb részén élnek. Bár télállóságuk foka nem éri el bennszülött pozsgásainkét, mégis figyelemreméltó, hogy ezek a növények az afrikai kontinensen egyáltalán fagytűrők lehetnek. A kristályvirág-félék az elmúlt néhány 100 000 évben nyerték el azon tulajdonságaikat, amivel ellen tudnak állni a télnek, holott ma már jóval enyhébb az éghajlat élőhelyükön. 







Növények évelők. Növekedési formái változatosak lehetnek, heverők földön kúszva terjednek vagy akár sziklarepedésekben élők. Száruk lapos, vagy hengeres lédús. Ideális sziklakerti növények.











Mutatós virágaik nagy mennyiségben nyílnak, fehér, krém, sárga, narancssárga különböző árnyalatai, rózsaszín, sőt, bíbor. 














Virág mérete igen eltérő, és néhány virágot is elérheti a 40 mm átmérőjű, melyek délben nyílnak ki, de a felhős napokon általában nem nyílnak ki. Így védekeznek a legelő állatok ellen, ugyanis a teljes napsütésben az állatok delelnek, hűvös helyet keresve. Mikor a nap lefelé megy a legelésző állatok újra aktívak lesznek virágja becsukódik, így próbál rejtőzködni. Magtok hydrosztatikus, nedvesség hatására nyílik fel,  így biztos nedves talajra esik, ahol hamar csírázik. Ez az egyik titka túlélési sikerének.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése