2011. november 1., kedd

Miért a krizantém?



Már nyár végén megjelennek, de igazán az ősz a szezonjuk. A kertekben, piacokon, virágárusoknál tömegesen pompáznak több száz színben és formában. Én mégsem szeretem őket. Miért? Mert a mi kultúránkban a halálhoz, a temetőhöz kötődnek. Vajon miért alakult így?  A világ többi részén fontos, kultikus virág, fantasztikus ünnepekkel és hagyományokkal.




Aranyvirág
A krizantém  
avagy margitvirág 
             (Chrysanthemum)




több mint kétszáz fajt számláló, ázsiai eredetű növénynemzetség. Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. Krizantémok az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert.









Kínában ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. Egy 3000 éves legenda szerint valaha a ma Japánhoz tartozó Szitakötő-szigeten termett egy olyan gyógynövény, amely megfiatalította az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indult ifjak sok kalandot átéltek, de a fiatalító növényt nem lelték meg. Megtalálták viszont a krizantémot, és kereskedni kezdtek vele.

A 9. hónap 9. napjának ünnepén már a Han-korban krizantémbort ittak. Azt tartották, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.




A művészetek mindig előszeretettel ábrázolták: megjelent a versekben, a festményeken, a faragványokon és hímzéseken.






 



A 8. század táján került át Japánba, ahol kiku-nak nevezték, és még jobban megbecsülték, mint Kínában: a japán uralkodók jelképe lett, trónusuk pedig a „krizantém trón”.







Minden évben megrendezik a "Festival of Happiness"-t, amikor a krizantémot ünneplik.




 



A koreai művészetben a krizantém a „négy nemes növény” egyikeként (a másik három a szilva, az orchidea és a bambusz) kedvelt díszítő elem.
















Ausztráliában az egyik legkedveltebb virág, amelyet Anyák napjára adnak.
















A 17. században került át Európába.

Mivel számos változata halottak napja tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában kiemelkedően jól (akár 2–3 hétig) tartja állagát, Magyarországon leginkább temetői növényként ismert.








 



Van azonban egy igen különleges tulajdonsága, amely már az ókori egyiptomiaknak is feltűnt.

A virág, bármilyen szépséges is, mondjuk ki bátran: büdös! 
A növényben lévő alkaloidok, a
piretroidok tehetnek erről. Ez a tulajdonság azonban lehetővé teszi, hogy illóolaját vagy porított változatát rovarok távol tartására, megölésére használják.










Gyakran találtak múmiák mellé helyezett vagy a halotti gyolcsba tekerve krizantém maradványokat az egyiptomi sírokban. Ismerve az ókori népek zsenialitását, fantasztikus tudását, azt gondolom, tudatosan tették ezt a virágot a halottak mellé, távol tartva a pusztulást.












Miért a krizantém? Most már tudjátok.








       
        Több száz színben és formában képviseli magát, az ősz  
                              
                           utolsó virága, tartós és büdös!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése