2011. november 13., vasárnap

Mit csinált Felséged 3-tól 5-ig?







    A rendkívül szórakoztató, fantasztikus színészeket felsorakoztató magyar filmben a királyi udvar vadászaton vesz részt. Az urak vadásznak, a hölgyek Beatrix királyné (Psota Irén) köré gyülekezve cseverésznek, Mátyás király ( Darvas Iván) pedig szintén vadászik, ám nem vadra és nem a többiekkel. Eltűnése szemet is szúr szépséges és nagyszájú feleségének, aki ezt a film címében szereplő mondattal kéri számon. Ezt követi a fergeteges vígjátéki bonyodalom, de nem mesélem el, aki még nem látta, feltétlenül nézze meg.



Ez film jutott eszembe, mikor a Visegrádi Királyi Palota nagyszerűen helyreállított romjai között sétáltam.


                                                  A KIRÁLYI PALOTA   







Nem vagyunk különösképpen elkényeztetve középkori műemlékekkel. Azon a néhány templomon és váron kívül, amelyek többé-kevésbé épen vészelték át a török hódítást és annak nem kevésbé pusztító megszüntetését, Magyarországon leggyakrabban térdig vagy még addig sem magasodó épületekkel találkozhat a derék műemlék látogató.


 








Az újabb kori műemlékvédelem elsősorban a maradványok konzerválására összpontosított, rekonstrukcióra jóval kevésbé, amely a tudományos szempontoknak talán megfelelt ugyan, a laikus számára viszont sok élvezhetőt nem nyújtott. Ezen a felfogáson kíván változtatni (és egyben a két szempontot összehangolni) az a kiállítás, amelyet Visegrádon nyitottak meg. Véget ért ugyanis a királyi palota rekonstrukciójának első szakasza, amelyben a palota északkeleti épületét próbálták meg a késő középkori állapotoknak megfelelően helyreállítani, benne a gyönyörű reneszánsz kúttal. 



 Főbejáratként a kaputorony szolgált, amivel pontosan szemben volt az új egyhajós palotakápolna bejárata.



















Az épületegyüttes ÉK-i részén volt a palota központja. Itt, egy háromemeletes négyzet alaprajzú épületben alakították ki a királyi és királynéi lakosztályokat. Az alsó szinten lakott a személyzet, a felső két szinten pedig a király és a királynő nyári és téli szállása volt. 






A szobrok, szökőkutak Giovanni Dalmata a szobrászműhelyében készültek. Az ő nevéhez köthető a palota leghíresebb dísze, a Herkules-kút elkészítése is. A kutat Mátyás címerei  díszítik, és a gyermek Herkules valószínűleg a hadvezér király törvénytelen fiára, Corvin Jánosra utal. Körülötte a Zsigmond-kori díszudvart  átépítve, annak első szintjén reneszánsz loggiát alakítottak ki







 
 A visegrádi rekonstrukció határozott célja, hogy ne csak a materiálisan fennmaradt romokat, hanem a tudományos kutatás által megismert adatokat is felhasználja és bemutassa.





 


 
 A XIV -XV. században épült palota maradványai mintegy 500 méter hosszúságú és 150 méter szélességet meghaladó területet foglalnak el a hegy lábánál. A lépcsőzetesen épített palotaegyüttes három nagy egységből áll: az északi Mátyás-palotából, a Kápolnából és a déli Beatrix-palotából.











Az épületkomplexumot mintegy 350 terem, szoba alkotta. Ezt Antonio Bonfini, Mátyás Király környezetéhez tartozó humanista - könyvéből tudjuk. Ő írt a palota függőkertjéről, az oszlopcsarnokokról, a márvány szökőkutakról.








 A paloták termeiben is megtalálhatók a Zsigmond kori, kényelmi átalakítások és díszítések nyomai. A palotát később némileg elhanyagolták, és ebben csak Hunyadi Mátyás aragóniai Beatrixszal kötött 1476-os házassága hozott változást. A késő gótikus stílusban átépített palotában Itália után Európában először megjelent a reneszánsz építő- és szobrászművészet is.  


 











  A kertben  új  teraszokat képeztek ki.










A negyedik szint udvarán áll a vörösmárvány baldachinos, oroszlános kút.




 













 A kápolnában is megtalálható volt az itáliai reneszánsz stílusában alkotó szobrászok kéznyoma. Aranyozott carrarai márványból alkották meg a kápolna új tabernákulumát, és számos faragvánnyal díszítették a templomot, ami közül egy vörösmárvány dombormű, az un. Visegrádi Madonna ma is megcsodálható.





 






















 A palota a korabeli itáliai reneszánsz udvarok között is megállta a helyét, ezért olvasható a sokat látott pápai követ, Bartolomeo de Maraschi leveleiben, hogy a földi paradicsomból ír. Később a XVI. század közepén Oláh Miklós Hungária című művében emlékezik meg az épületről.









Zsigmond téglalap alakú, a palotával majdnem megegyező nagyságú gyümölcsöskertet alakíttatott ki, aminek közepén vízvezetékkel táplált csorgókút volt.










Számomra nagyon kellemes meglepetés és élmény volt a helyreállított Királyi Palotában sétálni. Nézzétek meg Ti is!
Ja, és mit csinált Mátyás Király 3-tól 5-ig? Azt nem árulom el, nézzétek meg a filmet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése