2012. április 15., vasárnap

Adonisz rózsája







Tavaszi hérics az év vadvirága   
2012-ben










A virág latin neve Adonis vernalis

A görög mitológia szerint ez a virág Aphrodité kedveltjének, Adónisznak a véréből fakadt. Adónisz egy őszi vadászaton meghalt, de minden tavasszal újra feltámad, amikor a kikelet istennője a felmelegedő talajon az üde zöld gyepre tarka virágokat hint. Adónisz feltámadásának emlékére a régi görögök ünnepet rendeztek, és ú.n. Adónisz-kertet készítettek.













 A németben használatos Adonisröschen, azaz "Adonis rózsácskája" neve.










Kotlóvirág  

A névadásnak mágikus hiedelem az alapja, mely szerint a növénynek rontó hatása van a kotlóra, nem lesz csirkéje. Szucságon nem szabad leszedni, "mert nem lesz kotló". Sztánán és Zsobokon úgy tartják, "ne vigyük be, me megláttya a tyúk, nem tojuk". Kispetriben is ismerik, de nyilván ellenkező hatást tulajdonítanak neki, mert ott a tyúkok közé dobták, hogy tojjanak.





10-40 magas tavaszi virágunk. Vaskos szárát végig levelek borítják, melyek mélyen szeldeltek, mm vékony, fonalszerű sallangokra osztottak. Virágai magányosan nyílnak a szár végén, 5-6 cm átmerőjűek. Nagy számú, 10-20 fénylő, sárga sziromból áll, amelyek a virágzás előrehaladtával megfakulnak, elvesztik fényüket. Porzói szintén sárgák.







 Tavasszal, ahol nagy tömegben virágzik, aranylóvá varázsolja a lejtőket. Termése aszmag csokor, amely leginkább az eperfa termésére hasonlít. Március-májusban virágzik sztyepplejtőkön, gyepeken, száraz tölgyesekben.





 A magányosan fejlődő, nagy- és változó számú, fénylőn aranysárga szirmokból álló virágai már messziről felhívják magukra a figyelmet. A beporzásról különböző rovarok – méhek, legyek, bogarak – gondoskodnak.




 Mint a legtöbb boglárkaféle, ez is mérgező, de gyógynövény is. Házi felhasználása nem javallt, mert védett, illetve hatóanyagai nagyon erősek, gyári módszerekkel vonják ki.






 Védett, eszmei értéke 2000 forint.






           Ha így folytatjuk, hová fogja szórni a Kikelet Istennője szépséges sárga virágait?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése