2011. augusztus 12., péntek

Egy kis botanika...Szegény Robert !


Először csak véletlenül fényképeztem virágokat is, csakúgy rákerültek a fényképre, mert szépek voltak. Később már tudatosan egy-egy szebb, feltűnőbb példányt külön is lefényképeztem. Mostanra pedig tudatosan gyűjtöm őket.Úgy, mint régen általános iskolában, amikor növénygyűjteményt kellett csinálnunk, csak ez a módszer védi a természetet és sokkal időtállóbb.A sok képet persze rendszerezni kell, meghatározni milyen virág, milyen növény van rajta. A meghatározások kapcsán nagyon sok érdekes dolgot olvasok róluk.Különösen élvezem a különleges neveket és azok nyelvészeti magyarázatát.
Lássuk a kedvencemet:




Nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum)





A Gólyaorrfélék családjának szinte az egész világon vannak képviselői. A családba tartozó kb. 400 fajból Európában 39, Magyarországon 16 található meg. Fő ismertető jegye a sziromleveleken található 3 fehér csík. A 20 – 40 centiméter nagyságot is elérő növény szára és levele gyakran piros, a virág csészelevelei szőrösek. Levele tenyeresen szeldelt, ép szélű, a szárhoz nyéllel kapcsolódik. 


 







A gólyaorr nevet azért kapta, mert termése arra emlékeztet. Itt a kép felső részén látható egy kis terméskezdemény, amiről még nem egyértelmű se az orr, se a gólya.






Az igazán érdekes a "nehézszagú"jelző. Már a magyar nyelv is kedvesen fogalmaz, hiszen nem azt mondja, hogy büdös (pedig az).
Latin nevét (robertianum) A neves svéd botanikusnak, Carl von Linné-nek köszönheti, aki jellegzetesen nehéz illata miatt Robert nevű barátjáról nevezte el, akinek a legenda szerint a virághoz hasonló illatú volt a lába.




  
  Szegény Robert, biztosan nem erre vágyott, amikor világhírű akart   lenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése