2011. augusztus 29., hétfő

Erdő az erdőben

Agostyáni Arborétum



Az arborétum kialakítása Nemeskéri Kiss Miklós erdőmérnök javaslatára 1955-ben kezdődött el.






A bejáratnál szépen kidolgozott székely kapu látható, melyet 1980-ban az erdész fafaragó tábor tagjai készítettek.











A parkot csak vezetéssel lehet látogatni: Brúno, a vezetőnk







A terület különlegességét már az Eszterházyak is felismerték, akik 1912-ben szlavóntölgyeket és vörösfenyőket telepítettek ide. Ezek ma az arborétum legidősebb fái.









A telepítés a régi állomány 60 %-os megbontása után pásztás talajelőkészítéssel és gödrös ültetéssel történt, hektáronként 7-10 ezer db csemete felhasználásával. Miután a csemeték megerősödtek a visszamaradt állományrészt fokozatosan termelték ki.












Ezt követően esztétikai és kertészeti célból elkülönülő gyűjtemény csoportokat és szolitereket is kialakítottak, az állományrészek szegélyét dekoratív változatokkal zárták le. A sűrűn telepített állományfoltokat gyakori visszatéréssel és mérsékelt eréllyel tisztítani és gyéríteni kellett.



1955-1962 között közel 300 különböző növényfajt és változatot telepítettek a kertbe. Az erdőgazdaságnak akkoriban nem volt lehetősége arra, hogy külföldről új növényeket vásároljon, ezért a felhasznált szaporítóanyag kizárólag a magyarországi parkokból került ki.










Az arborétum akkori területe 15,6 ha volt. Napjainkra az arborétum összterülete 30,5 ha-ra bővült, amelybe a látogatható területeken kívül, az ültetvények és a csemetekertek is beletartoznak.








A völgy hatásának köszönhetően az arborétum a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes, hűvös klímájú. A kert egész területét a Bocsájtó-patak szeli ketté, amelyen tavat hoztunk létre, a tó mellett pihenőhelyet alakítottak ki.
 

                                    

                      Brúno szerint a látogatók vezetése unalmas dolog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése