2011. augusztus 24., szerda

Várak... CSÓKAKŐ





Csókakő község Fejér megyében.


A falu neve eredetileg kizárólag a várra vonatkozott. A település neve valójában Váralja volt.
Említése 1461 után már nem szerepel az okmányokban, amiből arra lehet következtetni, hogy a település a török elején megsemmisült. A vár hadászati jelentősége a törökök kiűzése után megszűnt, és a Csókakő elnevezés a lassan újra népesedett településre tevődött át. A legvalószínűbb azonban, hogy a vár és később a település a csóka madárról kapta a nevét.



 
 A község melletti 479 méter magas sziklára a XII.században épült fel Csókakő vára. 




A X-XIII. században a térség Székesfehérvár után a második legjelentősebb hatalmi-igazgatási központja volt, ezt elsősorban stratégiai adottságának köszönhette. A mai 81-es út korabeli elődje még a várhoz közelebb szelte át a térséget. Vele azonosíthatjuk Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi útját, amely azonos a tihanyi alapítólevélben emlegetett „hadiúttal”.





 A vár sorsa ennek megfelelően alakult. Az elmúlt hétszáz év alatt csak az nem foglalta el, aki nem akarta. Gyakran cserélt gazdát és az utolsó török rab távozásával Csókakő várkorszaka végleg lezárult, hogy átadja helyét a majd évszázadokig tartó, szomorú enyészetnek.


  
                                                                    
Az 1990-es évekre a vár végveszélybe került. A romok már nem is voltak látogathatók,  állandó balesetveszély forrásává vált a vár.



A reménytelennek tűnő állapotokat –váratlanul- egy kis írás lendítette ki a holtpontról. Fülöp Gyula régésznek a székesfehérvári Szent István Király Múzeum igazgatójának a Fejér Megyei Hírlap (1995. január 14.) a csókakői vár áldatlan állapotáról és körülményeiről megjelent  és megmentésére széles körű összefogást sürgető cikke programadónak bizonyul









 Jelenleg a vár látogatható. Ha többet akartok megtudni a vár történetéről, rekonstrukciójáról és a Várbarátok Csókakői Társaságáról, akiknek a csodálatos megújhodás köszönhető, látogassatok el erre a weblapra.:http://www.freeweb.hu/varbarat/index.htm








         Persze a várba is menjetek el. Nincs messze és  
              körülötte a Vértes erdői csodaszépek!


1 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy ezek mögül a várak mögül eltűnt a földesúr, aki rendszeresen több falu jövedelmét pumpálta az építkezésbe, állagmegóvásba.
    Márpedig enélkül a rengeteg pénz nélkül elég reménytelen a dolog...
    Ma visszaépítjük valamennyire, holnap újra lepusztul....
    Régész létemre úgy érzem talán bele kellene törődnünk, hogy a világ változik, a dolgok elmúlnak

    VálaszTörlés