2012. március 5., hétfő

A természet tündérlányai, az orchideák









Több szempontból is a növényvilág egyik legfigyelemreméltóbb családja. Megkapó szépségű virágai, formai változatosságuk, speciális szaporodás-biológiájuk, életmódjuk miatt a botanikusok és a laikus érdeklődők közül sokan szentelnek megkülönböztetett figyelmet ezeknek a növényeknek. 








 Az ember lánya először ajándékba kapja vagy vesz egyet. Aztán elkezdi nézegetni, keresgetni a különlegesebb fajtákat. Olvasgat interneten, elmegy kiállításokra. Majd vesz még egyet, meg még egyet.
Megpróbálja a lehetetlen, hogy túléljék a gondoskodását. Viszont ha ez sikerül, végtelen boldogságot érez egy-egy újonnan kibukkanó hajtás, levél láttán. Az újra virágzó  növények pedig a végső sikert jelentik. És akkor elmegy megint egy kiállításra és még ritkább fajok után kutat.




 

                   Tündérlányok találkozója




         


  A hét végén nyolcadik alkalommal rendezték meg Bécs egyik külső kerületében, egy hatalmas kertészet területén a nemzetközi orchidea kiállítást és vásárt.
A kiállítók pazar "kirakatokban" mutatják be legszebb virágaikat, a zsűri értékel és díjaz, az ember lánya egyik ámulatból a másikba esik, fényképez és megpróbál anyagi lehetőségei határán belül maradni, ami szinte soha nem sikerül.













Ebben a részben azokat a virágokat szeretném bemutatni, amelyek tényleg különlegesek, ritkák. Nem találkozunk velük a virágboltokban, általában több évtizedes tenyésztői munka eredményei.
















Az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 22 000 természetes módon kialakult fajjal (a virágos növények 6–11%-a ide tartozik), melyek között gyakran nehezen állapítható meg éles határvonal.






Ez a hatalmas fajszám feltehetően az orchideafélék evolúciótörténeti értelemben vett viszonylagos fiatalságából (a legrégebbi, bizonyosan orchideaként beazonosítható lelet „mindössze” 15 millió éves) eredő genetikai változékonyságnak köszönhető, melynek eredményeképp ebben a családban a nemzetségek közötti kereszteződés éppúgy előfordul, mint a normálistól eltérő színezettség (hipo- és hiperkrómia, olykor albinizmus).






 A fajok áttekinthetetlenségét fokozza az utóbbi évtizedekben mesterségesen előállított, évente akár több száz új hibrid és laboratóriumi körülmények között vegetatív úton előállított szín és alakváltozat.

































































                              Ugye, milyen gyönyörűek?





Neked melyik tetszik a legjobban? Te tudnál választani?
Legközelebb megmutatom az én kedvenceimet.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése